BRF Paulus

Information till föreningens medlemmar

Mal i källare Olgahuset 30B

Posted by on apr 22, 2015 in Information från styrelsen

I källaren till Olgahuset 30B finns mal som angriper textilier. Enligt tidigare erfarenheter av malangrepp kan malen inte tas bort genom bekämpningsmedel utan det kräver en sanering. Samtliga lägenhetsinnehavare måste medverka till denna sanering.

Allmänt om mal

Mal angriper främst orena textilier, i första hand ylle, päls, dun och fjäder, speciellt om det finns matfläckar och smuts på tyget. Det är inte malflugorna som äter textilierna utan det är larverna. Man kan på ett angripet tyg se en bomullsliknande härd där larverna sitter. Det uppstår även hål i tyget.

För att få bukt med problemet gäller följande:

  • alla lägenhetsinnehavare måste gå igenom sina förråd och tömma dem på textilier. OBS gäller alla textilier (inte bara de ovan nämnda) och t ex mattor. Kontrollera även möbler där tyg ingår.
  • Ta inte upp textilierna i lägenheten utan gå igenom dem i källaren och stå inte heller på gården och skaka dem, för då finns en stor risk att vi får in malen i lägenheterna.
  • Om man se härden av larver så tar man bort denna, sedan måste textilierna tvättas. Det räcker med vanlig tvätt men i så hög temperatur som möjligt. Kan tvätten torktumlas i minst 60 grader, så gör det också. Förvara därefter textilierna i ett helt tätslutande emballage.
  • Efter rengöring får textilierna inte läggas ner i källaren igen! Källaren måste vara fri från textilier under en längre tid och det är först efter besked av styrelsen som textilier kan förvaras i källaren igen.
  • Efter borttagandet av textilierna rekommenderas att varje lägenhetsinnehavare städar sina förråd.

Tips från Anticimex:

  • Förvara inte textilier i källaren. Om man ändå vill göra det så ska de vara rena när man lägger ner dem och man ska förvara dem i ett helt tätslutande emballage. Det gäller givetvis även för plagg m m som man förvarar i lägenheten, om man inte använder dem under längre tid.

Är man osäker på att man har fått bort angreppet så finns inget annat alternativ än att kasta plagget, möbeln eller vad det nu gäller. De får inte förvaras i källaren! De får inte heller kastas/ställas i soprummen utan ska lämnas vid Malmös återvinningsstationer (Bunkeflo och Sjölunda) som grovsopa, dvs brännas.

Det är viktigt att varje lägenhetsinnehavare går igenom sitt förråd snarast annars är risken stor att malen sprider sig till våra lägenheter. Var och en har ansvar för att ovanstående åtgärder genomförs. Saneringsarbetet kommer att följas upp.

 

Med vänliga hälsningar

Styrelsen